...

Extrateritoriální náklady v Nizozemsku - ET Kosten

συγγραφέας: Maciej Wawrzyniak20 Απριλίου 2023
Oceń post
Εξωεδαφικές δαπάνες στις Κάτω Χώρες - ET Kosten

Co je ET Kosten? Setkali jste se někdy s tímto pojmem?

Jedná se o tzv. exteritoriální náklady v Nizozemsku, které jsou poskytovány dočasným pracovníkům. Daňové úlevy jsou jedním ze způsobů, jak snížit životní náklady v zemi tulipánů. Začtěte se do zbytku článku, ve kterém vám přiblížíme nejdůležitější informace, které byste měli o ET Kosten vědět.

Extrateritoriální náklady Nizozemsko - co to je?

ET Kosten neboli extrateritoriální náklady jsou v Nizozemsku formou daňové úlevy, která byla vytvořena za účelem stimulace nizozemského trhu práce. Tento režim byl vytvořen pro dočasné pracovníky, tj. osoby, které pracují v Nizozemsku, ale trvale bydlí mimo Nizozemsko, např. v Polsku, Rumunsku, České republice atd.

Co jsou to extrateritoriální náklady?

Nizozemsko umožňuje získat nezdaněnou náhradu nákladů, které vznikly zaměstnancům mimo zemi jejich původu, např. nákladů spojených s pronájmem bytu.

banner grecki aangifte

ET Kosten v praxi, aneb jak to funguje ve skutečnosti?

Jak to funguje v praxi? Nizozemská daňová správa vychází z toho, že dočasní zaměstnanci nesou dvojí náklady na ubytování (v Nizozemsku a v zemi původu). Proto se tyto osoby mohou dobrovolně vzdát části své zdanitelné mzdy. Na oplátku tito zaměstnanci dostávají nezdaněnou náhradu za tzv. druhé bydlení.

Extrateritoriální náklady Nizozemsko 2023 - co se vyměňuje?

V rámci daňové úlevy ET Kosten si můžete vyměnit:

-část pravidelné mzdy (po výměně nesmí být její výše nižší než stanovená minimální mzda v Nizozemsku; navíc nesmí přesáhnout ani 30 % skutečné výše mzdy),

-příplatky za práci přesčas,

-náhradní volno,

-kompenzační příplatky za hodiny, které vyplývají z jiné než normované pracovní doby.

POZNÁMKA: využití daňového kreditu nemá v žádném případě vliv na odměny související s prací přesčas a kompenzovanými hodinami. Dále platí, že pokud si přejete vyměnit část pravidelné mzdy včetně dnů dovolené, nesmí výměna přesáhnout 81 % extrateritoriálních nákladů.

ET Kosten v Nizozemsku - kdy můžete využít výhod?

Abyste mohli využít úlevy na extrateritoriálních nákladech, musí být splněny určité podmínky. Za prvé - zaměstnanci musí vzniknout dvojnásobné náklady na ubytování, o kterých jsme psali výše.

To však není vše. Ten, kdo žádá o úlevu ET Kosten, musí také zaplatit za cestu (např. z Polska do Nizozemska) a vynaložit další peníze na životní náklady, tj. částky, které by zaměstnanec nevynaložil, kdyby v Nizozemsku nežil.

Kromě toho se do extrateritoriálních nákladů započítávají i peníze vynaložené na jazykové kurzy.

ETK v Nizozemsku - jak se vymáhá a na co je třeba ještě pamatovat?

Splňujete výše uvedené podmínky? Pak vám nic nebrání požádat o proplacení. Jak to udělat? Musíte sepsat písemné prohlášení a zaslat ho zaměstnavateli nebo agentuře, u které jste zaměstnáni.

Mnoho lidí také zajímá, kdo nemá nárok na nizozemskou daňovou úlevu ET Kosten. Je třeba vědět, že na extrateritoriální náklady nemají nárok ti, kteří v Nizozemsku trvale žijí a jsou zde přihlášeni.

Co dalšího je vhodné mít na paměti?

Při využívání ET Kosten byste si také měli uvědomit, že část mzdy, která byla převedena na úhradu, tvoří základ pro výpočet vašich důchodových nároků.

Zároveň tento přepočet netvoří základ pro výpočet mj. dnů dovolené, příspěvku na dovolenou nebo státních svátků.

Extrateritoriální náklady v Nizozemsku - shrnutí

Nizozemsko je zemí, která zahraničním pracovníkům nabízí nejen vysoké platy, ale také balíčky, které snižují životní náklady v zemi. Velká část cizinců, kteří se chystají do Nizozemska, plánuje především co nejvíce ušetřit. Proto je ET Kosten daňovou úlevou, o které se vyplatí obzvláště vědět a pamatovat na ni. Díky ní můžeme získat poměrně značnou částku peněz. Vrácená částka se může pohybovat od 400 až do 750 eur.